Sanatate: Tumorile cerebrale si convorbirile telefonice

Tumorile cerebrale si convorbirile telefonice

Tumorile cerebrale

Ce legatura au tumorile cerebrale si convorbirile telefonice? Din nefericire putem sa spunem, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat pentru prima data oamenii cu referire la riscul de a dobandi cancer din cauza folosirii excesive a telefoanelor mobile. Cercetarile efectuate in 13 tari au demonstrat faptul ca riscul exista chiar si in cazul folosirii celulalelor timp de 15 minute zilnic. Cu toate acestea, tehnologia avansata din zilele noastre si diversele activitati pe care le intreprindem ne obliga oarecum sa utilizam telefonul mobil, pentru a putea comunica si a rezolva majoritatea necesitatilor din cadrul relatiilor inter-umane.


 Graham Lamburn, inspector tehnic la Powerwatch, afirma ca „15 minute nu este deloc o durata mare de timp pentru omul de rand, acesta vorbind mult mai mult la telefon. Daca datele scoase la iveala de studiu sunt adevarate, avem de-a face cu o adevarata bomba cu ceas. In urmatorii 20 ani numarul tumorilor cerebrale poate creste chiar de 20 ori. Acum este momentul ca organizatiile pe probleme de sanatate sa actioneze”, mai spune Lamburn, afirmatie ce ne face sa ne gandim serios la efectele nocive provocate de utilizarea telefoanelor mobile.
Elizabeth Cadis, cea care a condus studiul ale carui rezultate au fost date publicitatii de OMS, afirma pentru renumitul Daily Mail ca gliomul este intalnit la 20% dintre utilizatorii inraiti de mobile, acesta incepand sa se dezvolte din ce in ce mai aproape de ureche. Persoanele care au vorbit la telefon pentru 15 minute sau mai mult, timp de 15 ani, au un risc de 72 mai ridicat de a se alege cu cancer, in comparatie cu cei care se feresc de acest dispozitiv.
Expertii in acest sens afirma ca tocmai din cauza faptului ca incidenta este atat de mare nu exista nicio indoiala privind relatia mobil – cancer la creier. Gliomul este letal chiar si cu tratament, purtatorul traind in jur de 3-5 ani de la detectarea bolii.

Tumorile cerebrale si convorbirile telefonice

Tumorile cerebrale si convorbirile telefonice

Un purtator de cuvant de la Asociatia operatorilor de telefonie mobila spune ca „Autorii studiului nu au dovezi clare in spijinul afirmatiei lor si este nevoie de mai multe date inainte de a se stabili ceva cu certitudine. O analiza recent efectuata in 7 tari europene nu a scos la iveala nicio corelatie sigura intre mobile si tumori. Mai mult, registrele din spitale in ceea ce priveste cancerul nu arata nici ele o legatura clara aparuta de-a lungul timpului”.
Industria telefoniei mobile va sprijini financiar alte teste care sa demonstreze ca telefoanele mobile nu sunt periculoase pentru sanatatea noastra, in caz contrar s-ar isca un deficit major in acesta latura a industriei, dar totodata va ingreuna realizarea activitatilor de comunicare dintre oameni.