Curiozitati: Ce este rubinul? Totul despre rubin

Ce este rubinul? Totul despre rubin

Ce este rubinul?

Ce este rubinul? Totul despre rubin. Dupa formula sa chimica, Al2O3, oxid de aluminiu. Aceasta nu ne spune prea multe, multi dintre noi poate nici nu o cunosteam, dar “traducerea” ei – rubin – ne suscită interesul, cu siguranţă, indeosebi femeilor, care obisnuiesc sa poarte aceasta piatra pretioasa si nu numai ca accesoriu ce le accentueaza frumusetea.
Formula chimică a acestei preţioase pietre am notat-o deja, dar chimia rubinelor continuă cu alte amănunte: acesta face parte din familia corindonului, ceea ce rezulta că e frate bun cu renumitul safir.

Denumirea de rubin o poartă însă doar corindonul roşu, lucru deloc de mirare dacă e să ne gândim că numele vine din latinescul ruber, rubens, rubinus, adică roşu, cel roşu. Cui se datorează culoarea roşie? Ionilor de crom. Cu siguranţă însă nu toate rubinele au aceeaşi culoare sau mai bine zis aceleaşi nuanţe. Cele mai reţioase sunt rubinele “roşu sânge de porumbel” extrase din minele din Myanmar, dar mai există rubine cu tente maronii, ce provin din Thailanda, sau rubine închise la culoare, precum cele din Australia, India, Rusia.
In alta ordine de idei, astrologii nu au rămas indiferenţi la frumuseţea pietrei, aşa că ei susţin că rubinul îi apără pe nativii din zodiile : Scorpion, Leu, Rac. Cu alte cuvinte, rubinul e piatra succesului în orice domeniu, fie că vorbim de dragoste sau bani. Ţine rubinul aproape şi o să ai o căsnicie ferictă, noroc şi sănătate. In Antichitate şi în Evul Mediu, acestei pietre i s-au atribuit puteri magice. Se credea că rubinul te scapă de ciumă, te fereşte de diavol şi chiar de moarte.

Ce este rubinul? Totul despre rubin

Ce este rubinul? Totul despre rubin

Numeroase intrigi şi poveşti de dragoste s-au ivit în jurul rubinelor. Un astfel de rubin, botezat Coasta Bretaniei, i-a fost alături Anei de Bretania toată viaţa. L-a primit imediat după naştere, l-a purtat la gât când i-a fost prezentată viitorului soţ, Carol al VIII-lea, l-a purtat şi mai târziu când s-a căsătorit cu Ludovic al XII-lea. Urma pietrei preţioase s-a pierdut, dar Coasta Bretaniei a reapărut în vremea lui Ludovic al XVI-lea care i-a dăruit bijuteria soţiei sale. Aceasta a refuzat-o, aşa că rubinul Anei de Bretania a fost prelucrat pentru a se împodobi cu el salonul cavalerilor. După Revoluţia franceză, a ajuns la Muzeul Luvru, acolo unde poate fi văzută în spatele unor geamuri groase de cristal.
Un rubin există de asemenea şi în istoria Angliei: este cunoscut sub numele de Rubinul Prinţului Negru, după primul său posesor, Eduard, Prinţ de Wales. Modul in care a ajuns Prinţul Eduard în posesia rubinului nu se ştie cu exactitate. Cronicile spun fie că prinţul l-ar fi luat tribut lui Filip al VI-lea al Franţei pentru a-i cruţa viaţa, fie că l-a primit în dar de la Regele Castiliei, un lucru e cert, Rubinul Prinţului Negru a făcut miracole, salvându-i viaţa regelui Henric al V-lea pe câmpul de bătălie. În lupta de la Azincourt, ducele Jean d*Alencon s-a năpustist asupra regelui, dar sabia s-a lovit rubinul pe care acesta îl avea încrustat în cască. Din duritatea pietrei, sabia a ricoşat, regele a scăpat nevătamat, iar ducele a fost ucis in cele din urma.. Rubinul străluceşte astăzi în Coroana Imperială de Stat, care este cu vigilenta păzită în Turnul Londrei.