Curiozitati: Tinzand spre cer – Istoria zgarie-norilor

Tinzand spre cer – Istoria zgarie-norilor

Tinzand spre cer – Istoria zgarie-norilor

Pana acum 100 de ani metodele termice dar si materialele faceau aproape imposibila construirea cladirilor inalte. Inventarea cladirilor zgarie-nori cu structura de otel si lifturi electrice a facut ca fiecare oras ce le detine sa fie recunoscut cu ajutorul acestor repere.

Chicago si apoi New- York-ul se afla in fruntea unui curent care tinde spre inaltimi tot mai mari.
Inaugurata in 1931, Empire State Building a ramas cea mai inalta cladire din lume , timp de peste 40 de ani, la care s-a lucrat in total 410 zile si s-au cheltuit peste 24 de milioane de lire sterline.

Anual este vizitata de catre aproximativ 3 milioane de turisti , care urca deseori pana la observatoarele publice de la etajele 86 si 102. Mai este renumita si datorita faptului ca apare in filme ca si in King Kong, realizat in anul 1931, in care gorila urca pana in varful turnului. Pana acum a fost folosita in peste 100 de filme.

Cladirea cantareste 331 122 de tone , detine o structura imensa din otel si pentru constructia ei s-au folosit 10 milioane de caramizi, sute de tone de aluminiu si otel inoxidabil. Persoanele care sunt mai energice pot vizita interiorul cladirii urcandu-i cele 1860 de trepte , dar totodata functioneaza si cel putin 73 de lifturi.

Tinzand spre cer – Istoria zgarie-norilor

Tinzand spre cer – Istoria zgarie-norilor

Celebrul Turn Eiffel este unul dintre cele mai cunoscute puncte de reper din lume. A fost ridicat in Paris, initial ca si o constructie temporara , dupa care, mai apoi a fost proiectat de doi ingineri care lucrau pentru Gustave Eiffel, astfel constructia a durat 2 ani , doua luni si 5 zile. Cu o inaltime de 300 de metrii, Turnul Eiffel a fost cea mai inalta cladire din lume pana in anul 1930, cand a fost intrecut de Chrysler Building din New York. Totusi, Turnul Eiffel inca atrage 5 milioane de vizitatori anual.
Cel mai faimos punct de reper al Londrei este Big Ben si reprezinta de fapt numele unui clopot de 14 tone , care se fla in turnul Saint Stefen, o parte a cladirii Parlamentului. Are 96 m inaltime si a fost construit in 1940.

Aici se afla un ceas cu 4 cadrane, care mai de mult era cel mai mare din lume. Turistii Londrei viziteaza negresit aceasta impresionanta constructie , o adevarata priveliste ce merita sa fie vazuta.

Tinzand spre cer – Istoria zgarie-norilor - Big Ben

Tinzand spre cer – Istoria zgarie-norilor – Big Ben