Curiozitati: Grafenul – Materialul minune al secolului 21
Grafenul – Materialul minune al secolului 21. Grafenul este un membru al clasei de materiale bidimensionale descoperite de către un grup de cercetare al profesorului Andre Geim de la Universitatea din Manchester. Acesta constă într-o matrice hexagonala de atomi de carbon, fiecare atom de carbon fiind legat de alti 3 atomi de carbon, la fel ca cele găsite în grafit. Spre deosebire de grafit care este alcatuit din straturi multiple de atomi de carbon, grafenul este alcatuit dintr-un singur strat de atomi de carbon. Materialele 2D au niste proprietăți foarte interesante, și sunt fundamental diferite fata de materialele 3D pe care le întâlnim in viata de zi cu zi. Descoperirea de materiale 2D inseamna ca oamenii de stiinta au acum acces la materiale de orice dimensionalitati, inclusiv 0D (puncte cuantice, atomi) și 1D (nanofire, nanotuburi de carbon).
De ce nu am descoperit aceste materiale până acum?
În mare parte pentru că nu l-am cautat pana acum. Există teorii care arată că grafenul nu ar putea exista fără a fi distrus de fluctuațiile termice. Aceste fluctuații ar determina cristalul să se topească. Lucrătorii care au încercat să creeze filme atomice subțiri din alte materiale, în trecut, au constatat că filmele au fost instabile si au avut tendinta de a se separa și de a se stratifica (adica a forma mai multe straturi pe anumite portiuni), mai degrabă decât de a forma straturi perfecte de cate un singur lant de atomi.
La ce este bun Grafenul?
Grafenul poate fi utilizat in practica in foarte multe domenii, cum ar fi: aviatie, industria auto, IT, electronica, stocarea energiei, vopsele, comunicatii.
Grafenul este cel mai subtire material creat de om, cel mai usor material, este un bun conductor elecric, mult mai bun decat cuprul, este de la 100 pana la 300 ori mai rezistent decat otelul, si mai tare chiar decat diamantul. Grafenul este transparent si este chiar si flexibil, ceea ce inseamna ca ar putea fi foarte usor implementat in viitor in tehnologia touchscreen.
Se spune ca este cea mai mare descoperire a secolului 21, aceasta descoperire aducand si premiul nobel in 2010 celor doi descoperitori, Andre Geim si Konstantin Novoselov