Curiozitati: Cum a inceput Universul?

Cum a inceput Universul?

Cum a inceput Universul?

Cum a inceput Universul? La început” – înainte de 1920, aceste cuvinte nu aveau loc în înțelegerea științifică a universului. Astronomii au crezut ca universul ar fi veșnic și neschimbat. Stiam de o singuar galaxie și câteva milioane de stele vizibile, iar aceasta a fost domeniul de aplicare al universului nostru observabil.

Apoi, astronomul Edwin Hubble, prin metoda Redshift (Deplasarea spre rosu), a observat galaxii îndepărtate care accelerau, departandu-se una de cealalta și a formulat Legea lui Hubble pentru a explica expansiunea uniformă a universului. În fizică și astronomie, deplasarea spre roșu are loc când lungimea de undă a radiației electromagnetice emise sau reflectate de un obiect este deplasată spre domeniul de energie mică (roșu) al spectrului electromagnetic din cauza efectului Doppler.

Între timp, fizicianul Albert Einstein tocmai terminase teoria generală a relativității, care a oferit un model de un cosmos finit, omogen, format de gravitație. Aceste eforturi au pus cele mai multe dintre bazele pentru o rafală de noi descoperiri si teorii noi în deceniile următoare.

Cum a inceput Universul?

Cum a inceput Universul? – Teuria Big Bang-ului

Înțelegerea noastră modernă științifică a universului oferă un fel de foaie de parcurs, prin timp. Bazata pe Hubble și Einstein și confirmat de descoperirile, cum ar fi abundența de elemente ușoare și radiația de fond de microunde cosmice, care ne indruma spre un punct de acum 13,7 miliarde de ani, la un eveniment pe care noi il stim sub numele de Big Bang.

În acest punct, în trecutul antic, nu exista nici un astfel de lucru precum timp sau spațiu. Exista doar un singur punct fierbinte, condensat – o singularitate – care conținea toată materia din univers. În plus, toate cele patru forțe fundamentale (forțele gravitaționale, electromagnetice, cele tari și cele slabe) erau unificate într-o singură forță. Această perioadă unificata, numita epoca Planck, a durat 10-43 de secunde. Apoi universul sa extins într-un ritm mai rapid decât viteza luminii, crescand de la dimensiuni subatomice la dimensiunea unei mingi de golf aproape instantaneu. Oamenii de stiinta numesc aceasta perioada, perioada inflaționista.

Universul apoi sa extins spre exterior într-un val de particule subatomice supraîncălzit. Trei secunde după Big Bang, spațiul s-a răcit suficient pentru ca aceste particule sa poata forma elemente. Aproximativ 300 de milioane de ani mai târziu au inceput sa se formeze stele și galaxii.

Teoria Big Bang-ului oferă încă cel mai bun model pentru modul în care a apărut universul, dar aceasta nu este singura teorie pe care o avem. De exemplu, teoria starii de echilibru care modeleaza un univers cu o densitate de consistenta, care pare să se extindă datorită generării constante de materie nouă. Suportul pentru aceasta teorie în mare parte au murit, datorită descoperirii fundalului cosmic de microunde (CMB), în 1965. CMB a fost, în esență, semnatura de radiații de la începutul extinderii universului.

Modelul Ekpyrotic sugerează un univers format ca urmare a coliziunii a două universuri separate, în a patra dimensiune. Și teoria Big Bounce sugerează ca universul nostru este prins într-un ciclu etern de mari explozii si mari implozii.

Vă puteți gândi la astfel de teorii și modele ca fiind piloni de extindere în necunoscutul cosmic. Unele ne ofera piloni suficienti de solizi pentru a observa și testa universul, pentru a determina cu exactitate unde și de ce suntem în el.